Predavanje o novinskoj fotografiji

Darko Janković o novinskoj fotografiji.

Kada govorimo o novinskoj fotografiji, govorimo o posebnom obliku novinarstva koji koristi fotografiju da bi prenio vijest. Karakteristika novinske fotografije je sadržaj, ako je sadržaj bitan, dok forma pada u drugi plan. Ova vrsta fotografije uvijek treba biti u službi članka, a fotoreporteri stvaraju slike koje pridonose sredstvima informacija. Oni ne paze previše na estetiku, već pokušavaju zabilježiti što veći broj informacija vidljivih na fotografiji.

Tako je svoje predavanje započeo gost naše radionice održane u srijedu, 4. studenog, gospodin Darko Janković. Novinar, fotoreporter, čovjek s velikim i zavidnim iskustvom, urednik Posavske Hrvatske, podijelio je s nama svoje znanje. Iz mora svojih fotografija izdvojio je neke te nam prenio svoje doživljaje i priče istih. Zapravo, njegove fotografije same pričaju svoje sretne i tužne priče, tako da smo nerjetko bez puno komentara došli do spoznaje bitnog. Fotoreporter donosi odluku u trenutku i često je izložen značajnim poteškoćama – nastavlja Darko te naglašava kako je njegov najbolji prijatelj u raznim situacijama – teleobjektiv.

Sklonost zabilježavanju važnih trenutaka imamo uglavnom svi koji se bavimo fotografijom u bilo koje svrhe. Predavanje koje je održao Darko Janković uvelike je obogatilo naše znanje i iskustvo. Nadam se da ćemo se uskoro sresti na nekom terenu, naoružani objektivima u lovu na interesantne trenutke.

You may also like...