Predavanje o kalibraciji

Tomislav o kalibraciji.

U srijedu, 18. veljače, održano je u prostorima našega Fotokluba predavanje o kalibraciji. Predavač je bio Tomislav Lačić.

Kalibracija podrazumijeva prilagodbu našega fotoaparata, zaslona monitora i programa u kojemu obrađujemo fotografije ili videozapise da pravilno prikazuju i obrađuju boje te svjetlinu. Znati kako kalibrirati kritično je bitno svakome tko se bavi videom, fotografijom ili nekom drugom vizualnom umjetnošću putem računala. Svo vrijeme uloženo u obradu fotografija ili videozapisa uzalud je utrošeno pa čak i kontraproduktivno ako kalibracija nije dobro provedena. Pravilnim kalibriranjem fotoaparata, videokamere te zaslona i programa za obradu omogućujemo pravilnu reprodukciju boja i razine svjetline na svom zaslonu, ali i na svim uređajima kojima isporučujemo svoj uradak.

Predavanje o kalibraciji trajalo je više od sat i pol vremena. Bilo je govora o načinima kako računalo pretvara boje koje mi vidimo u brojeve koje računalo prepoznaje (bitove), različitim color profilima fotoaparata, monitora i programa za obradu, dubini boje i slično. Tek kada usvojimo te osnovne termine i načine kako sve to u svijetu računala radi, sama kalibracija i nije toliko teška.

Nakon teoretskog dijela praktično je prikazan način kalibriranja projektora te Photoshopa i Lightrooma. Na kraju, jasno je bilo da ovu temu i ovo predavanje treba ponoviti još koji puta, jer je tema vrlo bitna i opširna.

You may also like...