Fotografija i slikarstvo, sličnosti i razlike

21. listopada u prostorijama Fotokluba Kadar SB imali smo priliku ugostiti cijenjenog Brođanina, profesora likovne umjetnosti na dvjema brodskim gimnazijama, Zlatka Kozinu. Nakon završenog Filozofskog fakulteta (odsjek likovne umjetnosti, slikarski smjer) Zlatko je diplomirao u klasi Marijana Pongraca te stekao naziv profesora likovne kulture. Imao je nekoliko samostalnih kao i skupnih izložbi, na kojima su zapaženi vrlo zanimljivi i osebujni radovi istoimenog autora.

U svom predavanju Zlatko se osvrnuo na komparacije između fotografije i slikarstva, napomenuvši kako u svakom slučaju slikar, za razliku od fotografa, ima veću slobodu izražavanja i oblikovanja. Iznoseći činjenice i na duhovit i oštrouman način analizirajući datu nam temu, lako nas je uveo u razgovor, pa smo iskoristili priliku postavljajući pitanja o onome što nas je zanimalo. Predavanje je završio govoreći o umjetničkom pravcu pod nazivom hiperrealizam, koji nastaje 60-ih godina prošlog stoljeća, a do sada je uspio navući na sebe i kritike i pohvale svih u  umjetničkoj  sferi.

Veliko hvala prof. Zlatku Kozini u ime svih članova Fotokluba Kadar SB, na nesebičnom odazivu i do sljedećeg viđenja na nekoj od Vaših ili naših izložbi.

You may also like...