6. FotOOko – Dan fotografije u Sv. Nedelji

Nema fotografskog događaja u Lijepoj Našoj do onoga koji pripreme naši prijatelji iz Fotokluba Klik, Sv. Nedelja. Ni oblačno nebo, ni kiša, nisu uspjeli spriječiti dobro organiziranu ekipu da još jednom potvrde zašto ih toliko volimo i svake godine dolazimo u sve većem broju.

6. FotOOko održano je na vodi, točnije, na jezeru Orešje, u blizini Sv. Nedelje. Iako vrijeme nije obećavalo, naš mali autobus bio je pun i već od ranih jutarnjih sati prštao od pozitivne energije i uzbuđenja. Idemo na fotOOko!! Stigavši na odredište, prijave su bile u tijeku, a tristotinjak entuzijasta, zaljubljenika u fotografiju, amatera i profesionalaca pristizalo je iz različitih dijelova Hrvatske. Svi sa zajedničkim ciljem; fotografirati, naučiti nešto novo i dobro se zabaviti.

Naši domaćini svake godine pripreme pregršt iznenađenja, novih tema i radionica, nove i drugačije motive za fotografiranje. Jednostavno, ideja im ne nedostaje. Za sve sudionike i ove godine pripremili su bogat program. Nakon službenog otvorenja i zajedničkog fotografiranja, došao je red na predavanja koja su vodili vrhunski fotografi.

Davor Žerjav i Petar Sabol iz Fotokluba Čakovec, održali su predavanje o makrofotografiji. Predstavljajući svoju knjigu “Kreativna makrofotografija” nisu štedjeli na savjetima i primjerima kako bi što vjernije prikazali ljepotu ovakve fotografije. Roman Martin, dopredsjednik Photo Workshop Adventures tima sa sjedištem u New Yorku, predstavio se u “travel” fotografiji. Njegovi pejzaži, ulična fotografija, arhitektura, flora i fauna, ostavljali su nazočne bez daha. Tomica Rubinić i Vlado Prša približili su nam svijet ptica iz različitih perspektiva, pričajući o svojim iskustvima, tajnama i vještinama maskiranja. Morgan Matijević, majstor sportske fotografije, u svom izlaganju otkrio je kako brzo i spretno fotografirati brze i žestoke. I, šećer na kraju, počasni član Fotokluba Kadar SB, naš prijatelj, Željko Budimir-Keko, fotograf iz Trebinja, oduševio je predavanjem na temu “Fotografija iz jednog kuta”.

Sponzori FotOOka predstavili su dio svog asortimana. Na raspolaganju su bili izuzetni i vrhunski objektivi različitih marki. Popodnevne sate, sudionici fotOOka iskoristili su za fotografiranje različitih motiva. Organizirane su radionice: “Brzi i žestoki”, “Razglednica s Orešja”, “Ptice”, “Ekipa”, “Voda”. Posjetitelji su imali mogućnost isprobati i modele čamaca koji služe za daljinsko postavljanje fotoaparata i snimanje videa s nedostupnih pozicija. Također i provozati se čamcem po jezeru i upoznati njegove čari iz blizine. Ove godine Kadrovci su bili vrlo vješti u osvajanju glavnih i utješnih nagrada na organiziranoj Ugostiteljsko-fotografskoj Olimpijadi. Slijedeće godine očekujemo ozbiljniju i veću konkurenciju da potvrdimo svoj uspjeh.

Kako se dan primicao kraju bilo je teško pozdraviti se do sljedećeg susreta. No, sretni smo, jer raduje nas vidjeti sve stare prijatelje, kao i upoznati nove. FotOOko je događaj koji nas povezuje s ljudima jednakih interesa i ciljeva, a takva prijateljstva su zaista vrijedna i ostavljaju traga na onome što radimo. Iako različiti kao pojedinci u jednom smo svi jednaki: fotografskom promišljanju. Dragi naši Klikovci, hvala na pozivu, gostoprimstvu i trudu. Vidimo se na 7. FotOOku!

You may also like...